jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140


Netwerkanalyse Proefpark de Punt

Burgerkracht, zelforganisatie en de overheid

Zowel de eigen verantwoordelijkheid van de burger als de publieke verantwoordelijkheid van de overheid dient opnieuw te worden gedefinieerd en vormgegeven.
Door Rini Biemans

Begin deze zomer overhandigde Pieter Winsemius het rapport ‘Vertrouwen in de Burger’ in het stadion van ADO Den Haag aan zijn partijgenoot en demissionair premier Rutte. In het rapport wordt de huidige samenleving beschreven als noemer voor een groeiende waaier van maatschappelijke initiatieven die alleen maar in belang toeneemt. Zij kan groeien als fundament van een transitie waarbij eerst de maatschappij zelf aan zet is en de overheid volgt. Maar dan is een andere overheid nodig die aansluit bij de bottom up processen. En ook daar voorziet het rapport in. Die overheid wordt aangeduid met Weber 3.0.


Hoe ziet die overheid eruit?


Meer initiatief, maar ook meer verantwoordelijkheid naar de burger. Uit onderzoek blijkt dat het niet vanzelf gaat, als de overheid zich simpelweg terugtrekt, zoals Justus Uitermark betoogt in een interview


De overheid zal nog steeds het publieke belang dienen te bewaken en de wetten dienen te handhaven.


De overheid heeft na de Tweede Wereldoorlog gestaag taken die werden verzorgd door particuliere partijen naar zich toegetrokken en geprofessionaliseerd in wat later de verzorgingstaat is gaan heten. Het idee was dat de burger dan zich vrijer kon ontwikkelen en dat dit ten goede kwam aan de samenleving in haar geheel. Echter terugblikkend wordt langzaam duidelijk dat juist deze taken samenbindend zijn voor een samenleving en dat individualisering ook onverschilligheid en onverantwoordelijk gedrag veroorzaakt. ‘Mensen hebben tegenwoordig niets meer voor elkaar over” is een veelgehoorde utspraak, toch is dit niet waar.  Mensen helpen elkaar graag en worden er blijkt uit onderzoek ook gelukkiger en gezonder van. 


In potentie als dit goed wordt georganiseerd, kan dit natuurlijk leiden tot een veel duurzamere participatieve samenleving met een intermenselijke buffer, zodat niet alle hulp en onderhoud betaald hoeft te worden. Sterker dat dit juist door mensen als leuk, nuttig en zinvol wordt ervaren.


Met Creatief Beheer werken we al zo’n 10 jaar in Rotterdamse achterstandswijken en we merken keer op keer dat als je het goed organiseert, er altijd voldoende mensen zijn die willen helpen.


Sinds een jaar werkt Creatief Beheer met Tuinmannen(m/v), die hoogopgeleid en ervaren zijn, maar gewoon tussen de mensen in het onderhoud van het groen werken. Omdat ze sturen op een algemene geaccepteerde doel, namelijk een groene veilige buitenruimte is de vraag niet of we het doen, maar hoe we het doen. Alle ervaringen hebben ons geholpen de methode ‘tuinman in de wijk’ handen en voeten te geven.  Momenteel zijn we het eerste jaar aan het evalueren en alle ervaringen en inzichten aan het verwerken in een nieuw werkboek voor 2013.


Een ding dat ons veel inzicht heeft verschaft, is een onderzoek dat Sociologe Anne van Summeren heeft gedaan op Proefpark de Punt; de bindende factor. Anne heeft op het Proefpark de Punt, gedurende drie maanden een ‘undercover’ onderzoek gedaan, dat laat zien dat met name de ‘broker’ functie heel belangrijk is om tussen groepen te bemiddelen en dus een ‘gedereguleerde’ openbare ruimte daadwerkelijk openbaar te houden.


 Samenvattend:  Volgens ons is de weg naar meer verantwoordelijk richting burgers zeer kansrijk en onvermijdelijk echter de grootste uitdaging ligt hier bij de overheid in haar nieuwe rol als handhaver en spelverdeler…


Naast het feit dat mensen graag helpen, vormen mensen ook groepen, die weer met andere groepen botsen en er zijn altijd wel conflicten. Duidelijke kaders, aanpak en goede verdeling verantwoordelijkheden zijn cruciaal voor succesvolle burgerinitiatieven en participatietrajecten.


Burgers willen vooral weten binnen welke kaders hun autonomie ligt en wat van hen verwacht wordt, de overheid blijft natuurlijk ten alle tijden verantwoordelijk voor het algemene belang en de publieke zaak.


Tijdens de lunch op 29 nov gaan we hierover met elkaar in gesprek


Als je wilt deelnemen aan de sessie of voor informatie over het gehele programma. Klik hier

 
  • Waardeer:
Array
(
    [176152] => Array
        (
            [naam] => annet schipper
            [link] => 
            [reactie] => 
            [afbeelding] => 0
            [spambot controle] => 
            [react_date] => 2012-11-27 13:29:27
            [react_date_changed] => 2012-11-27 13:29:27
            [react_page] => 4953
            [react_user] => 0
            [react_user_target] => 0
            [react_parent] => 176123
            [react_count_reads] => 
            [react_count_views] => 
            [react_confirmstring] => WGCY2HJX72P7YA
            [u_name] => 
            [u_email] => 
            [react_id] => 176152
            [editable] => 1
        )

)

annet schipper | 27 november 2012


*

laat dit veld leeg